Ogłoszenia Zwierzęta
Aktualności: Usługi detektywistyczne tylko  ze sprawdzonym biurem Detektyw Warszawa polecamy tego detektywa.

Autor Wątek: bilans tłuszczu w kale-co jeść  (Przeczytany 4587 razy)

Offline lalka

  • Podglądacz
  • *
  • Wiadomości: 27
bilans tłuszczu w kale-co jeść
« dnia: Kwiecień 17, 2008, 05:52:34 pm »
Długo zastanawiałam się pod jakim tematem to opisać ale nie mam pojęcia.Syn miał robiony bilans tłuszczu w kale który wyszedł o 1/2 raza za dużo(n:1,8 g/dobe a on ma 2,5 g/na dobe).Ma z.Alagille'a ma też włączony m.in. Kreon 3*1 tab.Wiem tylko tyle że trzustka jest chora.Ale konkretnie na czym to polego i co może jeść to nie wiem.W internecie jest "wszystko i nic" sprowadza się do mukowiscydozy czy to taka choroba?Proszę mnie "oświecić". :(

Pan Rajek

  • to weteran
  • polecający usługi
  • *******

Offline sonia

  • User z prawami do pisania
  • Rozgadany Weteran
  • *******
  • Wiadomości: 25632
    • Dar Życia
bilans tłuszczu w kale-co jeść
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2008, 07:33:47 pm »
Tak szczegółowe problemy powinien wyjaśnić Ci lekarz kierujący na badania.
Tam gdzie warto dotrzeć, nie ma dróg na skróty.
Sonia, mama Moniki z zD- 19,10l. , Domowa terapia

Mulesia

  • Gość
bilans tłuszczu w kale-co jeść
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2008, 09:25:20 pm »
Cześć.

Znalazłam coś takiego:

5. Choroby trzustki
Częstą przyczyną zaburzeń trawienia są choroby trzustki wywołane zapaleniem ostrym i przewlekłym, kamicą zamykająca światło przewodów wydalających enzymy do dwunastnicy, częściowe lub całkowite operacyjne usunięciu narządu z powodu nowotworu czy torbielowatego zwłóknienia trzustki.
Wynikiem tych chorób jest ograniczenie wydzielania lub zupełny brak enzymów: lipazy trawiącej tłuszcze oraz trawiących białka pepsyny i trypsyny, czego konsekwencją jest zaburzone trawienie tych składników pokarmowych.
tu:  http://www.zdrowie.klips.org/zaburzenia%20trawienia.htm

Trawienie tłuszczów.
Tłuszcze stanowią bardzo ważny składnik energetyczny naszej diety. Pokrywają one nawet do 50% dziennego zapotrzebowania na energię. Ich obecność jest także niezbędna do prawidłowego wchłaniania rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Trawienie tłuszczów rozpoczyna się już w jamie ustnej i żołądku przy udziale enzymu lipazy językowej i żołądkowej wydzielanych przez gruczoły nasady języka zwane gruczołami Ebnera oraz przez gruczoły dna żołądka. Jest to jednak proces marginalny. Znacząca faza zaczyna się dopiero w dwunastnicy. W żołądku zachodzi proces przygotowujący tłuszcze do trawienia i polega na dobrym rozmieszaniu papki pokarmowej i rozproszenia spożytego tłuszczu do niewielkich kropli- faza ta zwana jest fazą emulsyfikacji i zachodzi dzięki rytmicznym skurczom żołądka zwanym ruchami perystaltycznymi. Po przedostaniu się do dwunastnicy papka pokarmowa miesza się z wydzielaną do jej światła żółcią, która ma bardzo silne właściwości zmniejszania napięcia powierzchniowego, podobnie jak płyn do mycia naczyń ułatwiający mycie zatłuszczonych naczyń. Dzięki temu proces emulsyfikacji zapoczątkowany w żołądku zachodzi dalej, a tłuszcz tworzy emulsję złożoną z bardzo drobnych kropelek tłuszczu. Następnie do światła dwunastnicy zostają wydzielone produkowane w trzustce enzymy: lipaza trzustkowa, fosfolipaza i esterazy. Zadaniem ich jest hydroliza, czyli rozkład wiązań chemicznych tłuszczów złożonych, którego końcowym etapem jest mieszanina kwasów tłuszczowych. Dopiero w tej postaci tłuszcz może być wchłaniany ze światła jelita i wykorzystywany przez organizm jako materiał energetyczny lub zapasowy. Przy schorzeniach organów wytwarzających żółć i enzymy trawiące tłuszcze dochodzi do zaburzenia ich trawienia i często pojawiają się tzw. stolce tłuszczowe. Są to biegunki z domieszką widocznych gołym okiem kropli tłuszczu. Ma to miejsce zazwyczaj przy schorzeniach trzustki (zapalenia ostre i przewlekłe) i wątroby oraz dróg żółciowych oraz niekiedy u osób po resekcji żołądka.
W tym krótkim artykule opisany jest tylko w bardzo uproszczony sposób trawienia trzech głównych grup pokarmu. W rzeczywistości jest on dużo bardziej złożony, ściśle ze sobą powiązany zachodzący przy wielu innych enzymach, o których dla uproszczenia nie wspomniałem. Zaburzenia na jakimkolwiek etapie tych przemian mogą prowadzić do bardzo poważnych zaburzeń metabolicznych.

Autor: lekarz Dariusz Sarota (specjalista ch. wewnętrznych)
Recenzent: lek. med. Krystyna Hudyka (specj. chorób wewn. gastroenterolog)
Opublikowany: 2001-03-12
Więcej tu: http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/486

O przewlekłym zapaleniu trzustki
 
Trzustka jest narządem, który oprócz produkcji insuliny – hormonu odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi,  wytwarza i wydziela do przewodu pokarmowego sok trzustkowy zawierający enzymy niezbędne do trawienia tłuszczu, skrobi i białka. U osób z przewlekłym zapaleniem trzustki, do którego dochodzi często u osób nadużywających alkohol w wyniku zakłócenia pracy trzustki, dochodzi do zaburzenia wydzielania enzymów i gorszego trawienia głównie tłuszczy, skrobi i białka. W wyniku procesu chorobowego najczęściej dochodzi do upośledzenia wchłaniania tłuszczów.

Głównymi objawami choroby są tępe bóle w górnej części jamy brzusznej oraz  "tłuste", cuchnące i obfite stolce spowodowane zaburzeniami trawienia tłuszczy, a które doprowadzając do niedożywienia i niedokrwistości. Oprócz tego mogą również występować nudności, wzdęcia brzucha czy stany podgorączkowe.

W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko.

http://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=540

Możesz też zajrzeć w google. Mnie , po wpisaniu hasła " zaburzenia trawienia tłuszczów" wyskoczyło sporo stronek. Podaję link: http://www.google.pl/search?q=zaburzenia+trawienia+t%C5%82uszcz%C3%B3w&hl=pl&lr=lang_pl&start=30&sa=N

 

(c) 2003-2017 Team Dar Życia :: nota prawna :: o plikach Cookies :: biuro@darzycia.pl
Polecamy:   Forum o zwierzętach