Aktualności: Zapraszamy na nowo powstałe Forum dyskusyjne o szyciu http://forum.metkiiwszywki.pl

Autor Wątek: Zespół Grauchy'ego  (Przeczytany 2386 razy)

agusik1

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« dnia: Marzec 29, 2008, 12:10:26 pm »
Witam serdecznie !
Mój synek ma niedługo 7 lat,urodził sie z zespołem wad wrodzonych,spowodowanych przez wadę genetyczną "delecja na długim ramieniu chromosomu 18 " małogłowie,małe ciało modzelowate,odwrócenie częściowe trzewi,złe ułożenie jelit,zaparcia,jeśli ktoś chciałby wymienić się doświadczeniami,będę szczęśliwa ,może pomożemy sobie wzajemnie? zapraszam na moje gg 10044643,
POZDRAWIAM  :flasingsmile:

Offline Karina137

• Raczkujący Gadacz
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2008, 08:36:12 am »
agusik1, witaj na Darze  :kw:
dużo rodzin mających dzieci z rzadkimi chorobami genetycznymi możesz poznać przez Stowarzyszenie GEN
Pozdrawiam
Karina

agusik1

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2008, 10:26:07 am »
Dziekuje Karina137,wiem ze tam jest bardzo duzo ludzi ,poszukujacych podobnych do swoich przypadkow,niestety przez 7 prawie lat nikogo nie udalo mi sie spotkac,a mnie juz nawet nie chodzi o znalezienie kogos podobnego ,tylko o poszczegolne schorzenia,ktore sa udzialem innych zespolow,a mozna w taki sam sposob ich wykluczac albo leczyc? bo takich dzieci jak moj Kacperek jest tylko kilkoro w Polsce,wiec nie spodziewam sie spotkac szybko kogos o takiej samej abberacji.
Pozdrawiam  :kw:

Mulesia

• Gość
Zespół De Grouchy' ego
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2008, 11:39:28 am »
Zespół De Grouchy'ego

Z Wikipedii

Zespół De Grouchy'ego (ang. De Grouchy Syndrome, deletion 18 syndrome) – zróżnicowany fenotypowo zespół wad wrodzonych wywołany delecją krótkiego (typ 1) lub długiego (typ 2)ramienia chromosomu 18.

Fenotyp

Zespół delecji 18q

Fenotyp jest zmienny, stwierdza się opóźnienie umysłowe, niskorosłość, hipotonię, niedosłuch, malformacje stóp. Obecne mogą być cechy dysmorficzne twarzy: makrostomia, nieprawidłowo wykształcone małżowiny uszne, krótkie szpary powiekowe, krótkie wędzidełko języka, rozszczep podniebienia, mikrocefalia[.

Zespół delecji 18p

Głównymi objawami zespołu są opóźnienie umysłowe, niskorosłość, dysmorfia twarzy: okrągła twarz, dysplastyczne małżowiny uszne, szerokie usta, anomalie zębów, nieprawidłowości kończyn, narządów płciowych zewnętrznych, mózgu, serca i narządu wzroku. Okrągła twarz stwierdzana w niemowlęctwie i dzieciństwie z wiekiem przyjmuje bardziej wydłużony kształt.

Zespół 18-R
Obecność chromosomu pierścieniowego w miejsce jednego z chromosomów 18 pary skutkuje fenotypem pośrednim między zespołem delecji 18q a zespołem delecji 18p.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_De_Grouchy'ego

Mulesia

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2008, 11:43:33 am »
Agusik1. Witaj z synkiem na Darze.

Założyłam wątek dotyczący delecji na długim lub krótkim ramieniu chromosomu 18 ( Zespół Grauchy'ego)
Spróbuję pozbierać trochę informacji i wkleić  ( choć zapewne większość już znasz ). Umożliwi to trafienie do tego wątku przez innych zainteresowanych i mam nadzieję, że może w ten sposób jakoś się odnajdziecie.

http://forum.darzycia.pl/vp132711.htm#132711

Mulesia

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2008, 11:45:14 am »
ZESPÓŁ DELECJI CHROMOSOMU 18q - OPIS TRZECH PRZYPADKÓW
Robert Śmigiel, Agnieszka Stembalska, Maria M. Sąsiadek
Katedra Genetyki Akademii Medycznej, Wrocław, Kierownik: Prof. dr hab. Maria Sąsiadek

Częstość występowania wrodzonych wad rozwojowych u żywo urodzonych noworodków wynosi około 3%. Wśród genetycznych przyczyn powstania wad wrodzonych istotną rolę odgrywają liczbowe i strukturalne zaburzenia chromosomów. Delecje długiego ramienia chromosomu 18, określane jako zespół monosomii 18q lub zespół delecji 18q, zostały po raz pierwszy opisane przez de Grouchy i wsp 1964 r (OMIM #601808). Obecnie w literaturze opisanych jest ponad 100 pacjentów z tym zespołem. Ocenia się, że blisko 80% przypadków tego zespołu powstało de novo (w tym około 10% form mozaikowych), jako niedziedziczna aberracja chromosomowa, a 10% przypadków jest rezultatem translokacji rodzicielskiej. Wśród różnorodnych objawów klinicznych zespołu opisywano głównie niskorosłość (w wielu przypadkach wynikająca z niedoboru hormonów wzrostu oraz innych czynników wzrostu), zaburzenie rozwoju psychoruchowego, niepełnosprawność intelektualną, hipotonię mięśniową, malformacje dłoni i stóp, małogłowie i inne cechy dysmorficzne w zakresie twarzoczaszki, zaburzenia słuchu i wzroku, hipoplazję narządów płciowych, wady serca i inne wady, jak rozszczep podniebienia oraz zaburzenia immunologiczne (obniżone stężenie immunoglobuliny IgA, różne choroby autoimmunologiczne). Na stopień manifestacji klinicznej delecji 18q w sposób zasadniczy obszar samej delecji. U opisanych w literaturze dzieci z zespołem delecji 18q, w większości przypadków nie stwierdza się licznych wad rozwojowych    ani ciężkiego przebiegu klinicznego choroby.
W niniejszej pracy przedstawiono opis trzech pacjentów z powstałą de novo delecją fragmentu długiego ramienia chromosomu 18. W badaniu cytogenetycznym potwierdzonym badaniem FISH, stwierdzono następujące kariotypy: 46,XY,del(18)(q21®qter), 46,XX,del(18)(q21®qter), 46,XX,del(18)(q11.2®qter). Ocena kliniczna dzieci była dokonana w okresie noworodkowo−niemowlęcym oraz w jednym przypadku dodatkowo po ukończeniu pierwszego roku życia. Jedno dziecko zmarło z powodu niewydolności krążeniowo-oddechowej. Obraz kliniczny zespołu delecji 18q u trójki opisywanych dzieci porównano ze znanymi przypadkami tego zespołu w literaturze.
http://www.paluki.pl/cdls/streszczenia_wykladow.doc

Mulesia

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2008, 11:54:49 am »
Delecja - to jeden z typów (najczęściej spontanicznej) mutacji genowej dotyczącej zmiany składu nukleotydowego DNA.
Polega na utracie jednej lub kilku par nukleotydów z DNA genowego. Delecja trójki nukleotydów powoduje brak jednego aminokwasu w łańcuchu (delecja kodonu kodującego dany aminokwas, lub połączenie dwóch uszkodzonych kodonów w nowy). Delecja liczby nukleotydów nie będącej wielokrotnością liczby 3 prowadzi do przesunięcia ramki odczytu i zmiany wszystkich kodonów od miejsca delecji począwszy. Delecja kilkuset nukleotydów oznacza zmianę prowadzącą nawet do usunięcia całego genu.

Z Wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Delecja

agusik1

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2008, 12:39:34 pm »
Dziekuje bardzo za te informacje,mam nadzieje ze tym razem znajda sie osoby o podobnym problemie, wiekszosc z tego co opisalas nas dotyczy,ale poszukuje informacji na temat jakiegokolwiek leczenia,chcialabym sie dowiedziec czy choc minimalna czesc z tych wad mozna w jakis sposob leczyc,,nie mowie o calkowitym wyleczeniu bo to nierealne i zdaje sobie z tego sprawe.Do tej pory wszyscy lekarze rozkladaja u nas rece i twierdza ze tylko pozostala nam rehabilitacja,pod tym wzgledem zgadzam sie ,ale jesli ciagle dziecku cos dolega to i rehabilitacji nie moze miec ,bo wystepuja ciagle bole ,to konczy sie pobytem w szpitalu i kolo sie zamyka,dlatego nie wierze lekarza ze nic sie nie da zrobic,mysle ze takim dzieciom rowniez mozna pomoc zyc bez bolu i cierpienia .Byc moze powinnam pod tamtym postem umiescic moj wpis,jesli tak to prosze przenies go tam gdzie powinien sie znalesc.Dziekuje za te obszerne wiadomosci i serdecznie pozdrawiam µ :(

Offline Gaga

• Administrator
  • Rozgadany Weteran
    • www.pomoz-amelce.pl/
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2008, 05:11:23 pm »
Witaj agusik1 z synkiem  :D

Przeniosłam wątek i dodam jeszcze

[PDF] Zespół delecji chromosomu 18q - opis trzech przypadków i przegląd
http://www.elsevier.pl/store/article_file/669/Zespdelecjichromosomu18q-opistrzechprzypadkwi.pdf
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia.
Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć,
a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.

Pozdrawiam
"Starsza Wiosenna Miotełka"

Offline Mery6

• Raczkujący Gadacz
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 31, 2008, 11:07:08 am »
Witajagusik1,  z synkiem .
,,Uśmiech gdy w sercu ból, to najtrudniejsza z życiowych ról'' Dorosła z ADHD w końcu po diagnozi

agusik1

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2008, 12:17:57 pm »
ROWNIEZ SERDECZNIE POZDRAWIAM MERY6,
 :kw: ZYCZE DUZO DOBREGO :kw:

ewa25

• Gość
witam
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 24, 2008, 06:15:36 pm »
Witam ma synka obecnie 3 latka i 7 miesecy z 18-tka i zespolem wad wrodzonych nasza historia jest dluga jesli ktos jest zainteresowany na wszelkie pytania odopwoem na gg lub mailem pozdrawiam serdecznie.

ewa25

• Gość
18-stka
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 24, 2008, 06:19:56 pm »
Witam mam synka obecnie 3,7 miesiecy z delecja ramienia dlugiego chromosonu18-stego na wszelkie pytania opowiem na gg lub mailem nasza historia jest dosc dluga ale moze uda mi sie komus pomoc lub poromwawiac z rodzicami borykajacymi sie z tymi problemami co ja pozdrawiam serdecznie

Offline kasiape

• Wyjadacz
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 24, 2008, 10:34:07 pm »
ewa25, witaj!  :kw:
zapraszam do Poznajmy się - http://forum.darzycia.pl/vf48.htm
chętnie poznamy Twoją historię: Wspomnienia rodziców http://forum.darzycia.pl/vf58.htm
 :D
"W życiu nie ma prób, od razu zaczyna się przedstawienie."  M. Faithfull

zwalcio

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2008, 08:46:25 am »
Ja również witam Cię ewa25, wraz z synkiem. Opowiedz coś więcej o synku i o sobie w wątku który podała Kasia chętnie poczytamy o Was :D
Pozdrawiam

ewa25

• Gość
Zespół Grauchy'ego
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 26, 2008, 11:05:13 pm »
WITAM NASZA HISTORIE PO KROTCE OPISALAM W LINKACH KTORE PODALA KOLEZNAKA RESZTA TO LINK ZZE STRONKI  SZYMONKA POZDRAWIAM SERECZNIE