DESIDERATAPrzechodź spokojnie przez hałas i pośpiech pamiętając, jaki spokój można znaleźć w ciszy.
O ile to możliwe bez wyrzekania się siebie, bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.
Wypowiadaj swą prawdę jasno i spokojnie. Wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych: oni też mają swoją opowieść. Porównując się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie.
Niech Twoje osiągnięcia, zarówno jak i plany, będą dla Ciebie źródłem radości.
Wykonuj swoją pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna, ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu.
Bądź ostrożny w interesach, na świecie jest pełno oszustwa, niech to jednak nie przesłoni Tobie prawdziwej cnoty. Wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu.
Bądź sobą, a zwłaszcza nie udawaj uczucia ani nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań, ona jest wieczna, jak trawa.
Przyjmuj spokojnie, co Tobie lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby mogła ciebie osłonić w nagłym nieszczęściu. Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele rodzi się z samotności.
Obok zdrowej dyscypliny, bądź dla siebie łagodny. Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż drzewa i gwiazdy. Masz prawo być tutaj.
Przy całej złudności, znoju, i rozwianych marzeń, jest to piękny świat.
Bądź uważny. Dąż do szczęścia.
Anonimowy tekst znaleziony w 1692 roku w starym kościele w Baltimore -
źrModlitwa..."Boże,
udziel mi pogody ducha,
bym godził się na to, czego nie mogę zmienić,
odwagi,
bym zmienił to, co zmienić mogę,
i mądrości,
bym odróżnił jedno od drugiego ..."
Katechizm długowieczności (wg T. Dimkowa)Naucz się obserwować samego siebie. W Twoim organizmie jest wszystko, co może Ci zapewnić normalne i zdrowe życie.
Wprowadź do swojego życia i pracy rytm zgodny z siłami, jakimi dysponujesz. Naturalne procesy życia są procesami stopniowymi, bez nagłych przyśpieszeń i zahamowań. Odchylenie od tej zasady jest chorobą.
Nie przemęczaj się! To postarza organizm i pozbawia go siły na długo.
Pracuj z radością i świadomością potrzeby i pożyteczności swojej pracy.
Przywyknij do marzeń - to uzdrawia! Wyobrażaj sobie piękne, ale realne cele, jakie masz przed sobą w życiu. Jest to warunek ich realizacji.
Dąż do spokoju i wytwarzaj spokój wokół siebie. To najbardziej odpowiada ludzkiej naturze.
Uśmiechaj się i utrzymuj uśmiech na swojej twarzy. Uśmiech to nie tylko najbardziej ludzki grymas, ale także najbardziej komunikatywny wyraz dobrego stanu ducha i zdrowia.
Oszczędzaj słowa. Słowo to czyn. Żadne słowo wypowiedziane lub usłyszane nie pozostaje bez konsekwencji.
Złość i gniew postarzają.
Naucz się opanowywać swoje złe emocje. Kieruj się życzliwością, przyjaźnią, zaufaniem i optymizmem.
Pogodne uczucia czynią ducha pogodnym. Pogodny duch odmładza.
Żyj i nie przeszkadzaj żyć innym. Taka jest połowa recepty na długie życie. Druga połowa to: żyj i pomagaj żyć innym."
Powtarzaj codziennie i ... uwierz !Mam prawo być sobą.
Mam prawo dbać o swoje interesy.
Jestem dokładnie tak samo ważny jak inni ludzie.
Jestem w porządku nawet wówczas, gdy niektórym osobom się nie podobam.
Mam prawo czegoś nie wiedzieć.
Mam prawo odmawiać.
Mam wiele mocnych stron.
Mam prawo do popełniania błędów.
Nie muszę być doskonały.
Wierzę w siebie.
Mam prawo do radości i przyjemności.
Mam prawo przypisywać sobie zasługi za to, co zrobiłem.
Jestem w stanie osiągnąć to, czego pragnę.
Potrafię się obronić.
Jestem wart miłości innych ludzi.
Mam prawo robić to, na co mam ochotę, jeśli nikomu nie czyni to krzywdy.
Ja wiem najlepiej, co jest dla mnie dobre.
Mam prawo do istnienia dokładnie tak samo, jak inni ludzie.
Mam prawo być zakłopotany. To naturalna reakcja człowieka w pewnych sytuacjach.
Chcę dawać wyraz swoim uczuciom.
Chcę się sobą opiekować.
Chcę dbać o siebie.
Jestem niepowtarzalny i bezcenny."
Jeżeli zdołasz zachować spokój... Jeżeli zdołasz zachować spokój, chociażby wszyscy już go stracili, Ciebie oskarżając;
Jeżeli nadal masz nadzieję, chociażby wszyscy o Tobie zwątpili, licząc się jednak z ich zastrzeżeniem;
Jeżeli umiesz czekać bez zmęczenia, jeżeli na obelgi nie reagujesz obelgami, jeżeli nie odpłacasz za nienawiść nienawiścią nie udając jednakże mędrca i świętego;
Jeżeli marząc - nie ulegasz marzeniom;
Jeżeli rozumując - rozumowania nie czynisz celem;
Jeżeli umiesz przyjąć sukces i porażkę, traktując jednakowo oba te złudzenia;
Jeżeli ścierpisz wypaczenie prawdy przez Ciebie głoszonej, kiedy krętacze czynią z niej zasadzkę, by wydrwić naiwnych albo zaakceptujesz ruinę Twego życia, kiedy pokornie zaczniesz odbudowę zużytymi już narzędziami;
Jeżeli potrafisz na jednej szali położyć wszystkie Twe sukcesy i potrafisz zaryzykować, stawiając wszystko na jedną kartę, jeżeli potrafisz przegrać i zacząć wszystko od początku, bez słowa, nie żaląc się, że przegrałeś;
Jeżeli umiesz zmusić Twe serce, nerwy, siły, by nie zawiodły, choćbyś od dawna czuł ich wyczerpanie, byleby wytrwać, gdy poza wolą nic już nie mówi o wytrwaniu;
Jeżeli umiesz rozmawiać z nieuczciwymi, nie tracąc uczciwości lub spacerować z królem w sposób naturalny;
Jeżeli nie mogą się zranić nieprzyjaciele ani serdeczni przyjaciele;
Jeżeli cenisz wszystkich ludzi, nikogo nie przeceniając;
Jeżeli potrafisz spożytkować każdą minutę, nadając wartość każdej przemijającej chwili;
- Twoja jest ziemia i wszystko, co na niej i - co ważniejsze - Synu mój - będziesz CZŁOWIEKIEM.
(Rudyard Kipling)
Czuj się szczęśliwy Dzień dobry, mój kochany.
Znajdź trochę czasu na to, by być szczęśliwym!
Jesteś cudem, który żyje,
Który rzeczywiście istnieje na ziemi.
Jesteś kimś jedynym, niepowtarzalnym,
Nie można Cię z nikim pomylić.
Czy wiesz o tym?
Dlaczego się nie zdumiewasz,
Nie podziwiasz,
Nie cieszysz się swym istnieniem
I istnieniem innych wokół Ciebie?
Czy to tak oczywiste,
Czy to nic nadzwyczajnego,
Że żyjesz,