W piątek początek zawodów szermierczych "Szabla Kilińskiego"
Michał Nowak13-07-2006, ostatnia aktualizacja 13-07-2006 20:31
17-letni Zbigniew Zyganowski to jedna z polskich nadziei na medal w zaczynającym się dziś turnieju "Szabla Kilińskiego"
Zarówno dla niego, jak i dla innych polskich zawodników odbywające się w hotelu Marriott zawody to ostatni sprawdzian przed zbliżającymi się mistrzostwami świata w Turynie - mówi trener Polaków Tadeusz Nowicki.
Zbigniew Zyganowski jest jednym z najmłodszych w kadrze polskich szermierzy na wózkach, a już ma na swoim koncie m.in. medale mistrzostw Europy w Madrycie - indywidualny brąz w szabli i drużynowe srebrno we florecie. Ma również srebro i złoto, które zdobył na tegorocznych zawodach Pucharu Świata w Turynie. Trenuje od dziewięciu lat.
- W stronę sportu pchnęła mnie prosta chęć wyjścia z domu. A pomysł szermierki pojawił się przypadkowo, rodzice z wielu ogłoszeń wybrali akurat szkołę szermierki, spodobało mi się i zostałem - mówi.
Trenuje co najmniej raz dziennie, oprócz tego chodzi na siłownię i na basen, a kiedy mu tylko starcza sił, szybko pokonuje na wózku 5 km. W przyszłym roku chce zdać maturę, zdać na prawo lub psychologię. - Marzę o wyjeździe na igrzyska olimpijskie do Pekinu i o medalu. Do Aten nie pojechałem, bo kadra narodowa liczyła 13 osób, a ja byłem tym 14. na liście. Teraz jestem w ścisłej kadrze, ale zrobię wszystko, by być jeszcze lepszy - mówi.
W turnieju "Szabla Kilińskiego" w kategorii szabli, jego koronnej broni, liczy co najmniej na miejsce w pierwszej czwórce - a w kategorii floretu uważa, że stać go na pierwszą szóstkę.
Zawody "Szabla Kilińskiego" organizuje po raz szósty Integracyjny Klub Sportowy. To najbardziej prestiżowe zawody na świecie - uważają organizatorzy i uczestnicy. Do udziału zgłosili się zawodnicy z 21 państw, m.in. medaliści igrzysk paraolimpijskich w Atenach.
Początek dziś o godz. 10 w hotelu Marriott. Walki będzie można oglądać cały weekend od godzin porannych do wieczora. Oprócz Polaków wśród faworytów wymieniani są szermierze z Hongkongu, Francji i Włoch. Zawodom towarzyszyć będzie wystawa fotograficzna "Szermierze". Zarówno na wystawę, jak i na turniej wstęp jest wolny. Szczegółowe informacje na stronie
www.integracyjny.pl .
Gazeta Wyborcza 14.07.2006r